Goed voeren en gezondheid

Op het bedrijf van Marco Roording zijn de resultaten van de vleesvarkens prima. Door veel aandacht aan de voeding en gezondheid zijn de voederconversie en de uitval laag. Terwijl er nauwelijks antibiotica worden gebruikt.

De goede gezondheid bereikt Marco onder andere door het scheiden van de diergroepen. En erg belangrijk vindt hij goed schoonmaken. Dat kan volgens hem alleen goed met warm water. Daarnaast is het nodig om de juiste vaccinaties in te zetten. Vorig jaar heeft Marco samen met zijn dierenarts Luuk Kaalberg een veldproef uitgevoerd met verschillende vaccins tegen circo en mycoplasma. Het nieuwe kant-en-klare combi-vaccin Porcilis PCV M Hyo tegen circo en mycoplasma kwam daarbij als heel effectief uit de bus.

Sinds augustus vorig jaar gebruikt hij dit vaccin nu standaard. Belangrijk vindt Marco dat hij nu een lage voederconversie van 2,30 gecorrigeerd 25-117 kilo kan behalen, met een groei van 839 gram per dag. De uitval is 2,4 procent. Het antibioticagebruik is erg laag met slechts 0,44 doses bij de vleesvarkens, 0,58 bij de speenbiggen en 0,95 bij de zeugen!

De lage voederconversie is mede te danken aan het gebruik van brijvoer met alleen goede grondstoffen: wei, stoomschillen, Agrubrij en een Structuuurmix naast aanvullend mengvoer. Alle varkens ook de gespeende biggen krijgen brij. Voor de biggen in het kraamhok en de eerste twee weken na spenen maakt Marco warm brijvoer (Agrubrij en speenkorrel) aan in een kalvermenger.

De laatste zeugen zijn momenteel aan het werpen. “Met een klein aantal zeugen is het lastig om topresultaten te halen", zegt Marco. "Dat kost naar verhouding te veel tijd. En voor het overschakakelen naar Good Farming Star, waren de kraamhokken te klein.” Hij koopt nu speenbiggen aan (Topigs 50 x Tempo). Die krijgen daarbij ook hetzelfde combi-vaccin tegen circo en mycoplasma. Naast de verzorging van de biggen en vleesvarkens gaat Marco vier dagen buitenshuis werken. De varkens gaan niet weg. “Ik heb dan wel geen opvolger maar heb plezier in het houden van varkens en wil ze niet weg doen.”

Bekijk ook de beeldreportage bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer