Inhuren+van+arbeid
Blog
©

Inhuren van arbeid

Op een groot aantal bedrijven wordt personeel ingehuurd. Daarnaast zijn er ook lezers van dit medium die zichzelf verhuren als arbeider, lees: ZZP-er. Voor beide groepen is het relevant te weten dat vanaf 1 mei 2016 de VAR verklaring vervalt. Hiervoor in de plaats komen zogenaamde modelovereenkomsten.De VAR (Verklaring Arbeids Relatie) gaf zekerheid aan de opdrachtgever. De opdrachtgever kon ervan uitgaan dat de werkzaamheden op zelfstandige basis werden verricht (geen sprake van loondienst), als achteraf bleek dat er toch sprake was van een loondienstverband dan kreeg de zzp-er o.a. een aanslag inkomstenbelasting, de opdrachtgever was dan niet aansprakelijk.

Vanaf 1 mei 2016 maakt de VAR verklaring plaats voor de zogenaamde modelovereenkomsten. Relevant is dat beide partijen bepalen of er sprake is van loondienst, danwel van bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht. Om het een en ander goed vast te leggen staan er op de website van de belastingdienst een groot aantal modelovereenkomsten. Misschien wel het belangrijkste is dat er uiteraard ook gehandeld en gewerkt wordt conform hetgeen afgesproken wordt in de modelovereenkomst. Deze overeenkomsten zijn niet verplicht, als uit de feiten en omstandigheden duidelijk blijkt dat er geen sprake is van loondienst dan is werken volgens een modelovereenkomst niet noodzakelijk.

Tot en met 1 mei 2017 is er een jaar van overgang aangekondigd. Voor zowel opdrachtgevers als ZZP-ers geldt al wel direct een inspanningsverplichtingen, zij moeten actief bezig zijn met het vorm geven van hun arbeidsrelatie buiten loondienst.

De gevolgen kunnen groot zijn, mocht achteraf blijken dat er toch sprake is van loondienst. Laat u daarom goed voorlichten en ben bewijsbaar en actief hiermee bezig!Jan van der Heijden, Adviseur AEC Uden

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer