Water+belangrijk+voor+immuniteit
Nieuws
©

Water belangrijk voor immuniteit

Voor een goed immuunsysteem moet een varken genoeg water drinken. Die opmerkelijke conclusie lanceerde onderzoeker en professor Chris Chase van de universiteit van South Dakota tijdens het vijfde Feet First symposium van Zinpro, op 15 april in Vught.

Het immuunsysteem van alle dieren en mensen, kent drie verdedigingslinies. Vaak gaat de meeste aandacht uit naar de derde linie: het specifieke afweersysteem dat je met vaccinaties kunt stimuleren. De functie van de eerste linie: huid en slijmvliezen is volgens Chase zwaar onderschat gebleven. Dat is nu aan het veranderen. Chase durft de stelling aan dat 99 procent van de ziektekiemen al wordt tegengehouden door de huid en slijmvliezen. Die slijmvliezen zitten in darmen, luchtwegen en geslachtsorganen en zijn voortdurend in contact met de buitenwereld.

De buitenste cellaag van de slijmvliezen (epitheelcellen) produceren slijm. Het slijm zelf is al de eerste barrière voor de bacteriën. Daarnaast maken de epitheelcellen eiwitten die bacteriën afbreken en ze transporteren antistoffen naar de slijmlaag. Daarnaast gaat de slijmlaag voortdurend naar buiten en voert (gedode) bacteriën weer af.

Voor een goede werking van de slijmvliezen is in ieder geval voldoende vocht nodig. “Uitdrogen is funest”, zegt Chase. “Dan werkt de barriere niet en kunnen bacteriën door de (darm)wand heen én er is dan geen transport naar buiten. Naast water zijn verder bijvoorbeeld kortketige vetzuren en zink nodig voor een goede werking van de slijmvliezen en de normale darmbewoners. Want ook die normale darmbewoners spelen een rol bij een goede werking van de eerste verdedigingslinie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer