Efficiënte vleesproductie koppelen met natuur

Met de officiële opening van de Vaerkes Kiëke!-stal op 12 april is de varkensrijke gemeente Venray een tweede zichtruimte rijker. Bij een van de locaties van de Houbensteyn Groep aan de Ysselsteynseweg kunnen burgers kijken hoe vleesvarkens op een moderne en duurzame manier worden gehouden. Ook kunnen ze ontspannen in een stukje natuur dat letterlijk reikt tot aan de voordeur van de stal. “De natuur zie ik als een goede buur”, zegt Martin Houben die onder meer een bijenhotel, nestkasten, boerenzwaluwverblijven en vleermuizenkasten liet plaatsen en een waterpartij aanlegde. “Het is een voorbeeld van het nieuwe erf.”

Houben wil op een realistische manier burgers informeren hoe hij gaat voor zijn doel als varkenshouder. Dat is veilig en goed varkensvlees produceren onder gecontroleerde omstandigheden. Om zijn bedrijfsvoering steeds verder aan te scherpen verzamelt hij big data met activiteiten- en weegcamera’s en hoestsensoren.

Ook kiest de Limburgse ondernemer bewust voor schaalvergroting. Houben zorgt volgens gedeputeerde Patrick van der Broeck op een efficënte en duurzame wijze voor het stukje varkensvlees dat consumenten door de week opeten. “Vlees op zondag komt van het exclusieve concept Livar.” Maar ook sorteert Houben volgens hem voor voor op de provinciale doelstelling: In 2025 is elk Limburgs land- en tuinbouwbedrijf een lust voor zijn omgeving.

Ingrid Jansen, voorzitter van de POV complimenteert Houben met dit goede voorbeeld voor sectorgenoten. “Het toont aan dat de sector veerkrachtig is en zich blijft ontwikkelen ondanks dat de actuele situatie niet rooskleurig is. Bovendien ben ik blij dat de provincie Limburg ruimte geeft om te ondernemen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer