Nieuwe+slachterij+draait+op+halve+kracht
Nieuws
©

Nieuwe slachterij draait op halve kracht

De capaciteit van de nieuwe varkensslachterij van Westfort Vleesproducten in IJsselstein kan nog steeds niet worden benut. Op dit moment moet de vleesverwerker de circa 30.000 vleesvarkens per week nog op twee verschillende locaties slachten. De Varkens van Morgen met één Beter Leven ster, vooral varkens van Keten Duurzaam Varkensvlees, worden in de supermoderne faciliteit in IJsselstein geslacht. Bij de oude slachterij in Gorinchem worden gangbare IKB-varkens en biologische varkens geslacht.
Het slachten op twee locaties is niet efficiënt, maar dat heeft wel een pijnlijke reden. De nieuwe varkensslachterij heeft nog geen China-erkenning, terwijl de 'oude' slachtlocatie in Gorinchem die erkenning wel heeft. “Hierdoor is de vierkantsverwaarding van slachtvarkens ook nog niet optimaal”, licht Bart Ruijgrok van Westfort Vleesproducten toe. “Een modernere varkensslachterij is er in de wereld niet te vinden en echt alles hebben wij eraan gedaan om de China-erkenning binnen te halen. Het belang is gigantisch, maar de grote vraag is wanneer het ons wel lukt om met producten uit de IJsselsteinse locatie wél toegang te krijgen tot de Chinese afzetmarkt. Tot die tijd kost het ons elke dag bakken vol geld.”

Een ander punt is dat door het op halve kracht draaien, de slachtfaciliteit nog niet echt op de proef is gesteld. Bij maximale capaciteit moeten moeiteloos 650 varkens per uur geslacht kunnen worden. Ruijgrok: "We merken wel dat de inzet van de nieuwste verdovings- en slachttechnieken en extra voorzieningen zoals vloerverwarming in de rustruimte, er voor zorgen dat de vleeskwaliteit verbetert.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer