Mestproducten geen afval meer in EU

Mestkorrels, digestaat, compost, mineralenconcentraten en andere producten die gemaakt zijn uit mest zijn over circa een jaargeen afvalproducten meer. Dat blijkt uit het voorstel van de Europese Commissie (EC). Volgens Hans Verkerk van Cumela Nederland is het voorstel erg belangrijk voor de verhandelbaarheid van mestproducten. "Het gaat waarschijnlijk nog wel een jaar of mogelijk langer duren voordat het EC-voorstel in de EU-regelgeving is verankerd."Dit neemt niet weg dat Verkerk het wel heel belangrijk vindt. “We wachten al jaren op dit voorstel en nu ligt het er dan eindelijk."

Verkerk heeft nog niet alle details bestudeerd, maar de belangrijkste conclusie is dat alle producten die vanuit mest zijn gemaakt nu niet als afvalstof worden gezien. Het zijn organische of organo-minerale meststoffen met een belangrijke waarde in de circulaire economie. Deze voorstellen sluiten daarbij goed aan op de motie die onlangs in de Tweede Kamer is aangenomen: Binnen Nederland worden producten uit mest niet meer als afval gezien.

Overal binnen de EU zullen de genoemde mestproducten als organische meststof worden verhandeld. Verkerk. “Nu hanteert bijvoorbeeld de Duitse deelstaat Neder Saksen eigen regels bij de import van digestaat, compost en mestkorrels met bijbehorende papieren rompslomp. Dat kan straks niet meer. Als de deelstaat nog regels zou willen stellen, dan moeten ze dat ook voor de mest of mestproducten van de veehouders uit hun eigen deelstaat doebn. Hygiëniseren van mest en mestproducten zal overigens wel verplicht blijven, dat valt namelijk onder een andere verordening."

In de voorstellen gaat er ook wat veranderen voor kunstmest. Er is nu nog EG-kunstmest en overige kunstmest. De definitie van EG-kunstmest wordt breder en er kunnen ook organische stromen onder vallen. Mineralenconcentraat is daarmee dan nog geen kunstmest. Dat moet volgens onder andere EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik wel het geval worden, ze gaat daar bij de behandeling van de voorstellen voor pleiten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer