GGD duikt op relatie longkanker en vee

Het vermoeden dat oncologisch chirurg Ignas van Bebber uit Den Bosch uitsprak over de relatie tussen longkanker en veehouderij, krijgt een staartje. Van Bebber vermoedt dat er meer longkanker voorkomt als gevolg van de uitstoot van fijnstof van de intensieve veehouderij in de regio. De GGD vindt het belangrijk dat de opmerkingen van de chirurg goed worden uitgezocht. Dit gebeurt volgens de GGD ook als antwoord op de zorgen die zijn ontstaan in de samenleving. De dienst is daarom per direct gestart met een verkennend onderzoek over de relatie longkanker en veehouderij.

Na een gesprek met chirurg Van Bebber maakt GGD een analyse van beschikbare cijfers over het voorkomen van longkanker in gebieden waar intensieve veehouderij is. De resultaten hiervan stemt de GGD af met het Integraal Kankercentrum. Daarnaast onderzoekt de gezondheidsdienst of er een relatie is tussen longkanker en de hoeveelheid en samenstelling van fijnstof.

De GGD stemt de resultaten af met experts van het Kennisplatform Veehouderij en Humane gezondheid en met chirurg Van Bebber.
Medio april verwacht de GGD een factsheet met de resultaten van dit verkennende onderzoek opgesteld te hebben. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer