Herkomst vlees herkennen via app

Een app waarmee de consument de herkomst van het eten en alle ingrediënten kan zien. Als het aan staatssecretaris Martijn van Dam van EZ ligt, komt die app er nog dit jaar, te beginnen met varkensvlees.

Van Dam maakte zijn plannen bekend in een interview door de NOS. Hij vindt het hoog tijd voor veranderingen. “Want de mensen willen weten wat ze eten, ze zijn er bewust mee bezig. Maar op een pizza staat een hele waslijst aan ingrediënten met allerlei stofjes waarvan je niet goed weet wat het is. Aan een pakje met varkensvlees kun je nog wel zien waar het vandaan komt, maar bij gehakt niet. En dat is ook lastig want het kan van verschillende bronnen komen. Van verschillende slachterijen of zelfs van verschillende landen.”

De staatssecretaris vindt dat de consument veel gemakkelijker moet kunnen achterhalen waar zijn voedsel vandaan komt en wat er allemaal in zit. Dat kan in zijn ogen het beste via een app op de smartphone. “Dat maakt de consument bewuster van wat hij eet en het zet de boer die de varkens houdt op het schild. Je brengt dan twee dingen bij elkaar en de boer kan weer trots zijn op zijn product.”

Van Dam wil nog voor het einde van deze maand afspraken maken met de supermarkten en de voedingsbedrijven. Hij begint liefst met varkensvlees. “Omdat we veel varkensvlees produceren maar de boeren die dat doen anoniem zijn. Terwijl er veel boeren zijn die zich willen onderscheiden met de kwaliteit die ze bieden. Dan breng je dus twee dingen samen: de boer die meer contact wil met de consument en de consument die beter wil weten wat die eet.”

Volgens Van Dam willen de supermarkten het ook. Uiteindelijk zal het voor alle producten gaan gelden. Via de app wordt dan de keten achter de voedselproducten goed zichtbaar. “En dan willen de supermarkten natuurlijk niet dat een product van 10 verschillende leveranciers uit 7 verschillende landen komt. Het moet duidelijker worden van welke boer het eten af komt.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer