Antibioticavrije varkens apart in het schap

Consumenten kunnen over enkele maanden kiezen voor vlees van varkens die vanaf de geboorte zonder antibiotica zijn grootgebracht. Jaap de Wit jr. van Westfort gaat er van uit dat het zogeheten KDV+-vlees nog voor de zomer bij enkele supermarkten in het schap ligt.

In het winkelschap laten zien dat vlees afkomstig is van varkens die hun leven lang geen antibiotica hebben gehad is een gewaagde stap. De Wit realiseert zich dat. “We vinden wel dat je een keer die stap moet nemen. Natuurlijk is varkensvlees altijd al antibioticavrij, want varkenshouders nemen de minimale wettelijke wachttijden in acht. Maar het is toch wat anders om ervoor te zorgen dat varkens het hele leven lang geen antibiotica hebben gehad. Daar steken we al jarenlang veel energie in en dat willen we een keer ten gelde maken. We verwachten dat we hierdoor varkensvlees positief in de beleving krijgen. En het kan ons ook in het buitenland een goede naam bezorgen.”
Bij de supermarkten is er volgens De Wit zeker belangstelling voor vlees van varkens die gegarandeerd geen antibiotica hebben gehad. De gesprekken erover met de retailers zijn nu gaande.

KDV is in tussentijd bezig met het ontwikkelen van een logo om het vlees herkenbaar te maken. Verder worden de laatste stappen gezet in de kanalisering. Ongeveer 95 procent van alle KDV-vleesvarkens is nooit behandeld met medicijnen. De overige varkens willen wij in de slachterij nauwgezet apart kunnen houden.

Al sinds 2010 steekt KDV veel tijd en energie in het terugdringen van het antibioticagebruik. Het begon met een klein aantal bedrijven en is stapsgewijze uitgebreid naar alle 300 bedrijven die meedraaien in KDV. Dat is gebeurd met behulp van een bedrijfscoach en bijvoorbeeld een klimaatexpert. Preventief gebruik en koppelbehandelingen komen niet meer voor. In de KDV-keten is het antibioticagebruik inmiddels met 95 procent gedaald. “Daardoor durven we nu ook de stap te zetten”, zegt de Wit. “Je mag niet meer dan een paar procent varkens hebben die nog een behandeling nodig hebben, anders gaat het niet lukken.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer