Podium

Op 19 januari sta ik op een podium. Nu ben ik daar graag, maar dan vooral in dienst van anderen. Als voorzitter van een symposium of gespreksleider bijvoorbeeld. Maar dit keer draait het dus wél om mij. Ik ben genomineerd voor de Innovatieprijs tijdens het symposium Hogere Varkensgezondheid.

Het is best een beetje ongemakkelijk. Ten eerste omdat ik te gast ben bij ‘de concurrent’. Het symposium wordt mede georganiseerd door Boerderij. Mijn eerste werkgever, waar ik het vak heb geleerd. Maar waarmee ik natuurlijk in een almaar krimpende markt ook dagelijks strijd om de hand van de abonnee en adverteerder.

Ten tweede vanwege de economische situatie in de varkenshouderij. Elke dag hoor of krijg ik berichten van varkenshouders die er mee (moeten) stoppen. Op een podium staan en mogelijk zelfs een feestje vieren in de wetenschap dat er op dat moment stallen leeggedraaid worden, is dubbel.
En als laatste omdat mijn ‘concurrenten’ allebei varkenshouder zijn. Koen Wouters en Martin van de Peut. Ondernemers die geïnvesteerd hebben in varkensgezondheid en oplossingen bedacht hebben die voor collega’s interessant zijn. Normaal gesproken zou ik die ondernemers een podium geven, nu sta ik naast ze. En ik gun ze de winst.

Ik ben voorgedragen door een studieclub van varkenshoudsters. De mensen waar ik het voor doe, gunnen mij een prijs. Daar stáán is dus al een enorme eer. Ik ga u daarom niet vragen om op mij te stemmen.

Wat ik doe, dat weet u. Wat de plannen zijn, leg ik uit in het filmpje. Ik ben benieuwd welke van de twee collega-varkenshouders u het meeste aanspreekt. Wordt één van hen de winnaar, dan beloof ik dat wij diegene het komend jaar op een podium zetten en u veel van hem gaat leren. Win-win(st).

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer