Importbehoefte Rusland 80 procent gedaald

Door een stijging van de binnenlandse productie gaan de afzetmogelijkheden voor varkensvlees naar Rusland verdwijnen. Ook al zou Rusland de grenzen voor export vanuit de EU weer openstellen, dan zal dit de druk op de varkensmarkt niet verlagen. Daarop duiden de recente becijferingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

In 2012 bedroeg de import van varkensvlees in Rusland nog bijna 1,1 miljoen ton, blijkt uit de cijfers van USDA. Voor dit jaar is hun voorspelling dat Rusland door twee belangrijke ontwikkelingen nog maar 200.000 ton varkensvlees zal importeren. De belangrijkste reden voor een importdaling is de fors opgevoerde varkensvleesproductie in Rusland. Dit is na de grenssluiting voor varkensvlees uit de EU in een stroomversnelling gekomen. Ten opzichte van 2012 zou de inlandse varkensvleesproductie per 2016 met 600.000 ton zijn gestegen. De Russische import zou hierdoor ruim halveren en uitkomen op 500.000 ton varkensvlees. Hier bovenop komt volgens het USDA ook nog eens een daling van de binnenlandse varkensvleesconsumptie in Rusland. Deze zou uitkomen op een daling van bijna 300.000 ton ten opzichte van 2012.  In vier jaar tijd zou de importbehoefte van de Russen dus met ruim 80 procent zijn afgenomen. 

De verwachting is dat de uitbreiding van de varkensvleesproductie in Rusland doorzet. De kans is groot dat Rusland in 2020 zelfs voor het eerst exporteur van varkensvlees zal zijn. Bij realisatie van alle uitbreidingsplannen zou over 4 jaar zo'n 10.000 ton varkensvlees op de wereldmarkt afgezet kunnen gaan worden, aldus USDA.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer