Benchmarkwaarden antibiotica gaan omlaag

Komend jaar gaan de benchmarkwaarden voor het antibioticagebruik van de SDa omlaag. Dat staat volgens Hetty van Beers, directeur van de Autoriteit Diergeneesmiddelen, al wel vast. Hoe groot de daling zal zijn wordt mei 2016 bekend.

De verlaging van de benchmarkwaarden hangt onder andere af van de monitoring die de SDa zelf uitvoert. Volgens Van Beers bleek uit de rapportage van mei dit jaar al dat de daling van het antibioticagebruik aan het afvlakken is. Reden om dit jaar nauwgezet de ontwikkelingen te volgen.

Om nog meer inzicht te krijgen in het antibioticagebruik is daarom ook dit jaar de benchmark voor de biggen geïntroduceerd. Die heeft net als de benchmark voor zeugen en vleesvarkens een streefgebied, signaleringsgebied en actiegebied. Er zijn volgens Van Beers geen geluiden dat de benchmark voor biggen (streefgebied 0 tot 22 DDDAf en actiegebied > 60) onoverkomelijke problemen opleveren in de praktijk.

Bij het bijstellen van de benchmarken zal de SDa ook het advies van de Gezondheidsraad meenemen. Die heeft vorige week een adviesbrief gepubliceerd over de Aanscherping van het antibioticagebruik bij dieren. De Gezondheidsraad vindt dat er flinke stappen zijn gezet in de daling van het antibioticagebruik en de inzet van de zogeheten laatste redmiddelen.

Een verdere daling van het gebruik is volgens de Gezondheidsraad haalbaar als de benchmarkwaarden worden aangescherpt. Er zijn nu bedrijven die aan de bovenzijde van het signaleringsgebied zitten. Door een verlaging van de benchmarkwaardes komen die bedrijven in het actiegebied terecht en moeten ze hun gebruik aanpakken.

Bekijk de benchmarkwaarden 2015.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer