Voerstrategie laat uitval biggen dalen

Vorig jaar was de uitval bij de gespeende biggen op het bedrijf van John Vervoort te hoog opgelopen. Reden voor aanpak van de voerstrategie bij de biggen.

De biggen krijgen in het kraamhok sindsdien vanaf dag negen een papje van Stimulans 2. Vanaf dag 18 gaat John dan over op biggenkorrel (Comfort 3). Dat krijgen de biggen ook de eerste vijf dagen na spenen.

Vanaf de zesde dag na spenen gaan de biggen over op Prevent 4. Dat krijgen ze maar een dag of vijf puur dan gaat John al langzaam over op Comfort 5 door het een dag of vijf te mengen. Eerder kregen de biggen langer het tussenvoer, maar daarmee steeg de opname te snel. Daardoor kregen ze na een week of twee problemen. Door nu maar kort Prevent 4 te gebruiken stijgt de voeropname mooi rustig door.

De lichtste biggen krijgen overigens nog een voorkeursbehandeling. Die voert John tweemaal daags nog extra voer en water. Dat doet hij ongeveer een dag of vijf tot ze goed vreten. Alle andere biggen redden zich prima zonder extra hulp.

Even terug naar het kraamhok: bijvoeren met melk is daar meestal niet nodig. Door de zeugen driemaal daags te gaan voeren is de melkproductie gestegen en is maar bij éénj op de tien tomen melk nodig.

Door de gewijzigde aanpak is de uitval bij de biggen gedaald van 3,0 naar 1,6 procent. De groei van de biggen is 330 gram per dag bij een aflevergewicht van 23 kilo.

Meer over John Vervoort bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer