Varkens voegen waarde toe aan koe

Bedrijven met koeien, een kaasmakerij en varkens komen in het Groene Hart nog op verschillende plekken voor. Mattieu Spruit van De Spruithoeve in Oudewater is zo’n zelfkazer. Vijf dagen in de week verwerkt zijn vrouw Tamara alle melk van hun 90 koeien tot Goudse Boerenkaas. Melk van zaterdag en zondag gaat naar zuivelverwerker FrieslandCampina.

Het restproduct van de kaasmakerij is wei die hij moet conserveren. Per 1.000 liter wei voegt hij één liter mierenzuur toe. Hierdoor brengt hij de pH onder de 4. Vanuit een vat met roerwerk, pompt hij de wei in een silo van 20 kuub met roerwerk. De druk van de vloeistofkolom zorgt voor transport naar de drinknippels in droogvoerbakken bij zijn 1.152 vleesvarkens. Met het voeren van kaaswei voegt Spruit extra waarde toe aan zijn rundveetak. “Maar ook van drie andere zelfkazers uit de regio koop ik kaaswei bij om mijn varkens het jaar rond dit gezonde zuivelproduct te kunnen geven.”

Kaaswei is relatief eiwitrijk, heeft een gunstig aminozuurpatroon en is makkelijk verteerbaar. De zoetzure gele zuivelvloeistof bevat 4 tot 5 procent droge stof en de energie uit lactose is goed verteerbaar. “Kaaswei draagt positief bij aan de darmgezondheid en de varkens zijn er dol op.”

Onbeperkt voeren van droogvoer en kaaswei (behalve in de eerste week na opleg en de week voor afleveren: dan krijgen de varkens water) vergt een aangepaste voersamenstelling. Daarom heeft varkensadviseur Jan Mourik van De Samenwerking het start-, tussen- en eindvoer op Spruits voerstrategie afgestemd. “Eerst had ik Piétrain-varkens en nu Tempo’s. De voersamenstelling heb ik niet laten wijzigen omdat het prima gaat. De dieren groeien als kool. De koplopers groeien zelfs meer dan 950 gram per dag. En met een gemiddeld vleespercentage van ruim 59 procent zit het ook goed. Maar ik houd de cijfers in de gaten en laat het maatvoer bijsturen als het nodig is.”

 Bekijk de beeldreportage van de melkveehouder en zelfkazer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer