Eerlijk inzicht in varkenshouderij

Op scholen krijgen kinderen vaak verkeerde voorlichting over varkenshouderij en de andere veehouderijtakken in Nederland. Mede daarom heeft de familie Peer geïnvesteerd in een zichtruimte bij hun nieuwe Wroetstal.

Dat er in schoolboeken, zelfs recente, achterhaalde informatie over de varkenshouderij en andere veehouderijsectoren, staat, daar weten Bart en Joost Peer alles van. Dat hebben ze zelf ervaren op de basisschool in Beuningen en de middelbare school in Nijmegen. Erger vinden ze het nog dat ook de docenten niet op de hoogte van de huidige situatie en strenge welzijnsregels in Nederland. “We hebben er vaak discussies over gevoerd en altijd de docenten en scholieren uitgenodigd om op ons bedrijf te komen kijken hoe het werkelijk zit. Voor hun ouders Jan en Gerrie Peer was het mede aanleiding om aan de nieuwe Wroetstal een zichtruimte te bouwen.

Omdat Jan en Gerrie naast het melkvee en conventionele vleesvarkens, ook een zorgboerderij hebben, krijgen ze toch al eens vragen van de familie van hun deelnemers. “We laten dan altijd zien hoe we varkens houden. En altijd zijn de reacties positief. Ook over de reguliere varkens zoals we die hier hebben.”

Nu de Wroetstal is voorzien van een zichtruimte kunnen bezoekers binnenkort dagelijks varkens kijken. Begin juli was er een (snikhete) open dag. Er waren honderden belangstellenden uit de omgeving. Die reageerden allen heel positief. Ze vinden de nieuwe Wroetstal mooi en kijken graag naar de varkens. Joost: “We zullen ons echter nooit afzetten tegen de reguliere houderij. Want ook daar hebben de varkens het gewoon goed. En ieder kiest een weg die het beste bij hem past. Wel vinden we het jammer dat de Wroetstal maar één ster van het Beter Leven Keurmerk heeft. Het zouden er twee moeten zijn, of minimaal anderhalf.”

Voordeel is dat er voor de varkens uit de Wroetstal een toeslag wordt betaald. Ook wel nodig gezien de extra kosten voor het strooisel. Om de varkens uit de Wroetstal nog meer te promoten is het belangrijk dat mensen het niet alleen mooi vinden, maar als consument ook het vlees kopen. Daarom is het van belang dat ze het vlees bij de lokale slagers kunnen kopen. “We gaan slagers na de zomer ook nog uitnodigen, zodat ze kunnen zien hoe de varkens hier opgroeien en dat straks aan de klanten in de winkel kunnen vertellen.”

Bekijk ook de beeldrepo bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer