Dag en nacht zelfde ventileren

Het revolutionaire ventilatiesysteem in PigPlaza maakt gebruik van overdruk en constante ventilatiehoeveelheden. Een week lang, 24 uur per dag blaast een ventilator precies dezelfde hoeveelheid verse geconditioneerde lucht naar binnen. PigPlaza is een combinatie van een stal die goed in het landschap past, goed is voor het dierenwelzijn en moet zorgen voor een betere gezondheid en resultaten. Arno en Emil Cornelissen gaan PigPlaza bouwen in Venray.

Het innovatieve ventilatiesysteem is inmiddels een jaar lang getest in een proefafdeling op het vleesvarkensbedrijf van Cornelissen. Grootste verschil met bestaande systemen is de constante ventilatiehoeveelheid in combinatie met overdruk. Die ventilatiehoeveelheid is niet afhankelijk van de temperatuur in de stal, maar staat een week lang op een vaste waarde ingesteld. De hoeveelheid gaat wekelijks omhoog en is zo gekozen dat het CO2-gehalte altijd ruim onder de norm blijft. De ventilatiehoeveelheid is dus niet meer afhankelijk van temperatuurmeting, meetwaaiers en dergelijke. De overdruk zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid verse lucht voortdurend naar binnen wordt geblazen en de luchtverdeling in de stal optimaal is. Door de binnenkomende lucht te conditioneren met hulp van een bodemwisselaar blijft de temperatuur in de stal daarbij op het gewenste peil.

Het constante ventilatiepatroon met conditionering heeft als positief effect dat de varkens snel na opleg ontstressen en de gezondheid er flink op vooruit gaat. Het medicijngebruik daalt met 85 procent en de groei stijgt naar 920 gram per dag. Daarnaast zijn er geen problemen met staart- en oorbijten. Samen met het aanbieden van afleidingsmateriaal lijkt het daardoor mogelijk om biggen met lange staarten op te leggen.
Het ronde ontwerp van PigPlaza maakt het daarnaast mogelijk om efficiënt te werken met een opschuifsysteem voor biggen en vleesvarkens. De biggen komen in de binnenste ring te liggen. Ze schuiven twee keer door naar buiten toe en komen daardoor steeds in een grotere, schone afdeling met meer ruimte.

Bekijk ook Overdruk is beter.

Zie verder de beeldrepo van oktober 2014.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer