Geen foutjes toegestaan

Met pasgeboren biggen mag een zeugenhouder zich geen fouten veroorloven. Anders kan hij het leveren van kwaliteitsbiggen wel vergeten, zegt adviseur Huub van der Vinne.

Een fout die een zeugenhouder kan maken is bijvoorbeeld dat het te koud is in de kraamstal. Dat zei Van der Vinne tijdens de Studieavond zeugenhouderij van Coppens Diervoeding. Vanuit zijn jarenlange ervaring stelt hij vast dat het vaak beter kan. In de kraamafdeling moet het 23 graden zijn en in het biggennest minimaal 33 graden rond werpen. Die temperatuur moet in elk kraamhok worden gehaald, voor en achter in de afdeling. En dat is lang niet altijd het geval. Op meerdere plekken in de afdelingen de temperatuur meten met een minimum/maximumthermometer kan die verschillen blootleggen.
Heeft een big het te koud bij de geboorte dan gaat het niet goed. Ze zal te weinig biest opnemen, dus te weinig energie binnenkrijgen, waardoor heel snel onderkoeld. Daarbij zal ze minder biest drinken, waarmee ze minder antistoffen binnenkrijgen, minder weerstand opbouwen en vatbaarder zijn voor infectieziekten. Zo’n big wordt nooit een kwaliteitsbig, stelt Van der Vinne.

Bij de geboorte is dus veel aandacht nodig. Biggen moeten snel opdrogen, opwarmen en biest gaan drinken. Bij de huidige grote tomen is het apart zetten van de eerstgeboren biggen, welke veel biest hebben gedronken noodzakelijk. Een zeug produceert maar 4 liter biest en iedere big moet liefst minimaal 250 ml biest drinken. Hebben de oudste biggen al een halve liter op, dan is er veel te weinig voor de laatste biggen over.
Een punt waar volgens Van der Vinne veel aandacht voor nodig is, is de uier- en speenkwaliteit. Een zeug moet echt minimaal 14 goede spenen hebben. En daar mag hooguit een halve speen per worp van verloren gaan. Meer aandacht voor speenbeschadigingen is dan ook nodig.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer