Één man: 2.000 varkens

 Deze blog is geschreven vanuit een artikel, dat gaat over mijn vader als varkenshouder. Op 26 november was het twee jaar geleden dat mijn vader is overleden aan asbestkanker. Dit artikel over mijn vader vond ik in een schoenendoos bij mijn moeder. Ik vond het een mooie, leuke tekst om te delen, mede omdat het een bepaalde beeldvorming geeft over de sector van toen.

Één man: 2.000 varkens

Gerard van der Hijden, 36 jaar is een kleine landbouwondernemer in Noord-Brabant. Hij woont in Oirschot, een dorp tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven, met zijn vrouw Jeanne en vier zonen, Corné, Arno, Erik en Joris.
Dit is een typisch voorbeeld van een varkensmester, die in samenwerking met de coöperatie zijn levensdoel heeft weten te vinden. Natuurlijk met veel opofferingen, maar ook met veel voldoening, beheert hij een varkensmesterij van circa 2.000 varkens. Hij bevestigt tevreden te zijn met het leven dat hij leidt en het in grote lijnen eens te kunnen zijn met de beslissingen van deze Nederlandse regering. Door de goede begeleiding, zowel op technologisch als op wetenschappelijk gebied, verzekert hij ons aan de N.C.B. een uitstekende medewerker te hebben. Afgelopen jaar heeft hij 3700 varkens afgemest, voor 1980 hoopt hij de 5000 te bereiken. Dit is het kenmerkende verhaal over een Noord-Brabantse varkensmester.

Dit artikel roept allerlei gedachtes op en schetst een bepaald beeld van de varkenssector in die tijd. Het is voor mij in ieder geval leuk om ook weer eens terug te kijken en het mooie er uit te pakken.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer