NVV tikt Dikkers op de vingers

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders laat weten excuses én rectificatie te eisen van Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA).In de Nederlandse media laat Dikkers weten paal en perk te willen stellen aan de kiloknaller in de supermarkten. In haar argumentatie zei Dikkers onder meer dat dieren in de Nederlandse landbouw ‘op de been gehouden worden door antibiotica’ en dat de consument deze antibiotica binnenkrijgt door het eten van vlees. “Dit is pertinent onjuist. Dikkers haalt hiermee onze varkenshouders en alle veehouders door het slijk,” aldus de NVV.


"Onze varkenshouders spannen zich, net als hun collega’s in andere sectoren, al jaren in voor het verder verlagen van het antibioticagebruik en lopen daarmee ook voorop in de wereld. De varkenshouderij heeft nog nooit zo weinig antibiotica gebruikt als nu. In de laatste zes jaar is het gebruik in onze sector met zo’n 60 procent gedaald. De varkenshouderij gebruikt zelfs mínder antibiotica dan in de humane geneeskunde. Dat wil zeggen: Mensen krijgen meer antibiotica toegediend dan varkens", zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.


De NVV bestrijdt dat de consument antibiotica binnen zou krijgen via het eten van zogenoemde kiloknallers: "Varkensvlees dat resten van antibiotica bevat, komt niet in het consumptiekanaal terecht en wordt vernietigd. Er staan zelfs – terecht – hoge boetes op het in de handel brengen van vlees waar antibioticaresten in zetten. Wij hebben daar een toezichthoudende en handhavende instantie voor: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit," aldus Jansen.
Inhoudelijk plaatst de NVV een kanttekening bij de motie die de PvdA vandaag indient voor een verbod op kiloknallers: de organisatie is niet tegen een hogere prijs van vlees, maar vindt dwingende wetgeving geen oplossing. Immers, alles wat wettelijk wordt opgelegd, levert geen meerkosten op voor de boer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer