Mestverwerking in oosten

Er komen eindelijk ook meer mestverwerkingsprojecten in het oosten van Nederland van de grond. Het Mestinvesteringsfonds draagt namelijk bij aan Agro-Energie Hardenberg en is met een project in Gelderland bezig.

Het Mestinvesteringsfonds groeit op korte termijn naar drie miljoen kilo nieuwe fosfaatverwerkingscapaciteit. Acht projecten hebben al een achtergestelde lening gekregen en zijn samen goed voor 2,4 miljoen kilo fosfaatverwerking. De laatste drie van deze afgeronde projecten zijn Merensteyn in Venray (350.000 kilo fosfaat) Kovemi in Asten (280.000 kilo fosfaat) en Agro-Energie Hardenberg (300.000 kilo fosfaat). Naast de verwerking en export is de installatie in Hardenberg gericht op een hoge biogasproductie. Deze drie projecten worden naar verwachting begin 2016 opgeleverd.

Verder zijn twee projecten bij het Mestinvesteringsfonds in de afrondende fase en zitten er nog zes nieuwe projecten in de pijplijn. Belangrijk is dat hierbij een project in Gelderland zit, een regio waar nog weinig mestverwerking is gerealiseerd.

Ruud Tijssens, voorzitter van het Mestverwerkingsfonds vindt het verder een goede zaak dat drie nieuwe voerbedrijven zich hebben aangesloten bij het fonds. Samen zijn er nu 24 aangesloten deelnemers die goed zijn voor 90 procent van de voeromzet. Er zijn nog verschillende andere bedrijven die deelname overwegen. In de huidige situatie met slechte varkens- en melkprijzen is dat een steun in de rug van de boeren, die zelf nauwelijks de mogelijkheid hebben om te investeren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer