Eerste week na spenen voer wegen

Het wegen van voer in de eerste week na spenen kost even tijd, maar dan heb je ook wat. De voeropname in de eerste week heeft grote invloed op de gezondheid en bepaalt voor 40 procent de groei van de gespeende biggen. Door de voeropname te meten, kan de varkenshouder de voersoort en schakelmomenten veel beter afstemmen op zijn biggen.

Het meten van de voeropname is onderdeel van het BigControl concept van Agrifirm. Volgens Erwin Ros, specialist zeug en big, kan het wegen op een eenvoudige of op een wat verdergaande manier. De eenvoudigste manier is het afwegen van 500 gram voer per big. Deze hoeveelheid voer geeft de varkenshouder dan in de voerbak of in een voerkom, zodat de biggen sneller gaan eten. Bij spenen op 4 weken leeftijd moeten de biggen die 500 gram in drie dagen op hebben. Bij spenen op een leeftijd van 3 weken mogen de biggen er vier dagen over doen.

Wil de varkenshouder een nog beter inzicht, dan moet hij dagelijks voer wegen. Hij geeft de biggen dan iedere dag 150 procent van de geadviseerde hoeveelheid volgens het voerschema. Dagelijks moet hij dan het restant terugwegen (door de voerbakken en kommen met de stofzuiger leeg te zuigen bijvoorbeeld).

Blijkt dat biggen de eerste dagen niet goed vreten, dan kan de varkenshouder overstappen op een andere voersoort. Want hoe beter de biggen de eerste dagen vreten, hoe beter de darmgezondheid. Waarbij het wel nodig is om te voorkomen dat de biggen zich na een paar dagen overeten.

Het meten van de voeropname hoeft niet iedere week opnieuw. Als de voersoort en schakelmomenten eenmaal goed zijn afgestemd op de situatie op het bedrijf, kan de varkenshouder hiermee een hele periode vooruit.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer