Leren van driedaagse studiereis

Een paar weken geleden heb ik met de ledenraad van FromFarmers een driedaagse studiereis gemaakt. Deze ledenraad bestaat uit 26 leden uit de sectoren rundvee, pluimvee, akkerbouw en varkens. Deze reis zouden we dan ook verschillende bedrijven en sectoren bezoeken. Natuurlijk is het heel mooi om je eens in een andere sector te verdiepen. De meeste leden waren de volle drie dagen erbij. Ook de directie van ForFarmers was erbij. Mooi dat iedereen zich zo betrokken voelt en natuurlijk ook een mooie kans om elkaar beter te leren kennen.

Tijdens de busreis zat ik naast verschillende leden wat ook weer boeiende gesprekken opleverde. Toen ik naast Wilco zat kreeg hij een sms van CRV. Drie koeien hadden door middel van de stappenteller afwijkend gedrag vertoond, wat zou kunnen betekenen dat deze tochtig waren. Dus hij stuurde een sms met opdracht naar zijn vader, dat hij die koe eventueel moest insemineren met de nog beschikbare stier. Zo bleef iedereen regelmatig in contact met het thuisfront om instructies en oplossingen voor problemen door te geven. Alleen dat al gaf een binding.

Het eerste te bezoeken bedrijf was Van Asten Group. De vergisting- en biogasinstallatie werd bekeken en we kregen uitleg over de fermentatie van het varkensvoer; dé Yakult voor varkens. Het geeft positieve gezondheidseffecten voor de varkens. Dit is na jarenlange focus, puntjes op de i zetten in samenwerking met ForFarmers en WEDA-Holland, een groot succes. Marko van Asten zat met zijn bedrijf bij de laatste vier ondernemers die meedingen naar de Herman Wijffels innovatieprijs. Marko heeft uiteindelijk de publieksprijs gewonnen! Mooie positief uitdraging voor de varkenshouderij!

De dagen bezochten we VDL Groep (Eindhoven), FrieslandCampina (Amersfoort) en Vencomatic Group (Eersel). Al deze drie bedrijven waren onderscheiden met de Koning Willem 1 prijs. Koning Willem 1 Prijs is dé ondernemersprijs van Nederland. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt voor ondernemerschap waarbij vooral wordt gelet op de criteria durf, daadkracht, doorzettingsvermogen en innovatie. Best heel bijzonder dus!

Bij FrieslandCampina was ik onder de indruk hoe ze een merknaam in de markt brengen met een meerprijs voor de boeren. Daar ben je als varkenshouder toch wel een beetje jaloers op. VION zou eigenlijk een soort FrieslandCampina voor de varkenshouder moeten zijn. Vencomatic, wereldmarktleider in de inrichting van pluimveestallen, heeft toch aardig wat overeenkomsten met het houden van varkens. Focus op efficiëntie, hygiëne, klimaat en duurzaamheid. Het stalklimaat op 0,2 graden Celsius nauwkeurig kunnen regelen. Dit omdat de eieren in de patio-vleeskuikenstal uitkomen in plaats van in een broedmachine. Zelfs in Rusland waar onder omstandigheden het buitenklimaat kan variëren van +35 tot -35 graden. De warmtewisselaar staat op mijn verlanglijstje voor onze nieuwe biggenstal.

De VDL groep, een enorm groot bedrijf dat over de hele wereld onderneemt, heeft de mentaliteit van niet lullen maar lassen. Een prachtige uitspraak die mij als varkenshoudster ook helemaal past!

Als laatste bezochten we de ForFarmers locatie Heijen. Hier staat de installatie waar de bacteriecultuur wordt geproduceerd, die nodig is voor de fermentatie. Ook bevindt zich hier de mueslifabriek van Pavo, paardenvoer. Al het zakgoed wordt hier opgezakt. En er wordt varkens- en kippenvoer in bulk geproduceerd. Het waren een paar mooie leerzame dagen.

Sabine Grobbink
Varkenshoudster 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  90 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  70 %
Meer weer