PED breidt verder uit

PED is terug van weggeweest. Sinds begin oktober heeft GD inmiddels 15 uitbraken vastgesteld, met name in Oost-Nederland. Tot nu toe gaat het volgens GD nog steeds om de milde variant van PED.

Het aantal uitbraken van de virusziekte is ongeveer gelijkmatig verdeeld over zeugen- en vleesvarkensbedrijven. Mogelijk zijn er al meer dan 15 bedrijven besmet met PED; insturen van mestmonsters bij PED-verschijnselen (diarree en/of braken) is niet verplicht. Varkenshouders met verschijnselen doen er wel goed aan om mestmonsters in te sturen. Bij de helft van de onderzochte mestmonsters blijkt namelijk niet PED, maar E. coli, Salmonella, PIA, Clostridium, of een andere infectieziekte de oorzaak van diarree. Mestonderzoek maakt een gerichte bestrijding mogelijk en kan de inzet van antibiotica beperken. Antibiotica helpen immers niet tegen de virusziekte PED.

Om varkenshouders beter te wapenen tegen PED organiseert GD binnenkort een workshop. Met daarin onder ander aandacht voor het grote belang van een goede hygiëne en bio-veiligheid. De belangrijkste besmettingsroutes van PED zijn het transport van dieren, aanvoer van besmette biggen, erfbetreders en mestverwerking- en transport. Optimale ongediertebestrijding is van groot belang, omdat ongedierte (zoals ratten en muizen) het virus binnen het bedrijf kan verspreiden. GD heeft de Checklist PED-preventie ontwikkeld waarmee varkenshouders kunnen controleren of ze de benodigde hygiënemaatregelen op hun bedrijf toepassen. Daarnaast zijn voor alle vertegenwoordigers uit de varkenssector hygïeneprotocollen beschikbaar.

 

Meer informatie bij GD.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer