Mestverwerker Sterksel snel van start

Nog deze winter kan de mestverwerking op het terrein van Reiling in Sterksel starten. Dat stelt Chris van Steenbergen, bestuurder bij investeringsmaatschappij BiQ Group.

In de mestverwerking in Sterksel is al 3,5 miljoen euro geïnvesteerd door MestPartners. Deze investeringsmaatschappij heeft tot nu toe vooral negatieve publiciteit gehad. Er zou onvoldoende zijn geïnvesteerd in mestverwerking en de verwerkingsinstallaties van AquaPurga werken niet altijd goed. Dit heeft gezorgd voor het niet tijdig kunnen realiseren van werkende mestinstallaties. Door het faillissement van AquaPurga is daar gelijk een ‘stop’ op gekomen.

Volgens Van Steenbergen zijn deze installaties voor 80% opgeleverd en is er de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in de perfectionering van de techniek in samenwerking met de ingenieurs die vanaf het eerste uur betrokken zijn bij de bouw. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een werkende mestverwerkingsinstallatie die zich al ruimschoots heeft bewezen. In Sterksel staan vier installaties klaar die direct kunnen beginnen met de verwerking van mest en vijf installaties die deels klaar zijn. BiQ Group zorgt nu voor de benodigde 1,4 miljoen die nodig is om de eerste installaties operationeel te maken en de randvoorwaarden op de locatie te verzorgen. Er moet bijvoorbeeld nog een stroomvoorziening komen en erfverharding.

Van de 1,4 miljoen is 60 procent binnen en Steenbergen verwacht dat de resterende 40 procent de komende twee weken binnenkomt. Dan kan nog voor de winter worden gestart met de laatste werkzaamheden en kunnen de installaties snel draaien. Als alle negen verwerkingslijnen operationeel zijn is de verwerkingscapaciteit 220.000 ton mest. De installatie produceert dan loosbaar water en een droog concentraat. Dit droge concentraat kan vervolgens worden vergast. Het gas is dan bruikbaar voor een van de andere ondernemingen die zich op het BioTech Park Brabant, zoals de locatie in Sterksel gaat heten, vestigen. Op dit terrein zullen binnenkort nog meer gelijkwaardige ondernemingen gaan vestigen. Om dit te stimuleren heeft BiQ Group sinds 1 oktober 2015 het investeringsfonds Agri&Biotech opgericht welke een uiteindelijk bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar stelt aan deze ondernemingen. De vergunningen voor de mestverwerkingsinstallatie zijn al binnen en de vergunningsprocedure voor de uitbreidingen loopt al.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    16° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
Meer weer