Hogere groei en extra kosten Star+

Varkens in de Star+ stal groeien harder. Daarentegen zijn de stichtingskosten van die stal door de 1,2 vierkante meter vloeroppervlakte per dierplaats en de installatie voor het direct aan de bron scheiden van de mest en urine ook hoger. Dit concluderen onderzoekers van VIC Sterksel.

Uitgangspunten van de Star+ stal zijn extra dierenwelzijn in combinatie met een lage ammoniakuitstoot zonder luchtwasser. Dit laatste kan door urine en mest in de stal te scheiden en het liggedrag van dieren goed te sturen. Daarnaast heeft de Star+ stal een buitenuitloop. In de stal heerst een buitenklimaat. Voor het sturen van het liggedrag is in het onderzoek snijmais ingezet.

Het onderzoek laat zien dat de varkens in de Star+-stal hard kunnen groeien. Ze halen met gemak een groei van rond de 900 gram per dag. De voederconversie varieert van 2,66 tot 2,79. De gemiddelde VC van 2,67 is echter aan de hoge kant. Bovendien loopt door het verstrekken van snijmais de EW-conversie zelfs op tot boven de 3,12 bij de beren en 3,26 bij de gelten.

De meerkosten van de Star+ stal zijn berekend op 8 cent per kilo vlees. 6 cent van de hogere kostprijs kan worden toegeschreven aan de extra voerkosten, 2 cent ontstaat door de hogere bouwkosten. Volgens de onderzoekers kunnen de totale mestafzetkosten dalen door de productie van twee verschillende mestfracties. Dit voordeel zou uitkomen op 3 cent per kilo vlees, wardoor de meerkosten nog 5 cent bedragen. Dit verschil zal uit de markt gehaald moeten worden met een meeropbrengst van Star+ vleesvarkens. Het verkoopargument zal moeten zijn extra welzijn vanwege de lagere dierbezetting en het geven van buitenuitloop. Lukt het niet om de meerkosten van Star+  uit de markt te halen, dan kan nog altijd de hokbezetting opgeschroefd worden. Samen met de lagere mestafzetkosten kan dan volgens de onderzoeker zelfs een kostprijsvoordeel ontstaan van 2 euro per dierplaats.

Meer informatie over Star+ resultaten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer