Vleesverwerkers én boeren moeten kiezen

Vleesverwerkende bedrijven kunnen alleen overleven indien ze duidelijk kiezen voor een bepaald marktsegment. En datzelfde geldt voor de varkenshouders, vinden de sectorspecialisten van de Rabobank

De sectorspecialisten van deze bank hebben gekeken naar het rendement van de vleesverwerkende bedrijven in Europa. Die marge is in de periode van 2010 tot 2013 gedaald met 0,6 procent naar gemiddeld 3,0 procent. Deze daling komt geheel voor rekening van de slechtst renderende vleesverwerkers, hun marge halveerde bijna (maken 1,6 procent marge). De rest van de verwerkers doet het beter en behoudt hun marge van 5 tot 6 procent goed op peil.

De vleesverwerkende bedrijven die een goed rendement draaien, zijn de bedrijven die voortdurend innoveren en duidelijke keuzes maken voor welke markt ze produceren. De slechts presterende bedrijven moeten volgens Albert Vernooij, Analist vleesindustrie Food & Agribusiness Research bij Rabobank nu ook zo’n duidelijke keuze maken. “Je redt het niet met een beetje van alles. Je moet gaan voor sterrenvlees, een apart concept of de bulkmarkt.”

Een deel van de slecht presterende vleesverwerkers zal stoppen. Die productie zal door de beter presterende bedrijven worden overgenomen. Binnen Nederland zijn Westfort en Hilckmann bijvoorbeeld bezig met nieuwe slachterijen en hun capaciteit groeit. Datzelfde geldt voor vleesverwerkende bedrijven die goed presteren in het buitenland. De overcapaciteit binnen de Europese vleesverwerkende industrie zal dan ook niet dalen, terwijl dit nu al 10 tot 15 procent is.

Ook varkenshouders zullen volgens de Rabobank een duidelijke strategische keuze moeten maken. “Heel wat varkenshouders hebben dat al gedaan door te produceren voor Beter Leven of KDV”, zegt Vernooij. "Niet alle varkenshouders zullen eenzelfde keuze kunnen maken, omdat niet meer dan 40 procent van de varkensvlees op het bord van de Nederlandse consument komt. Het resterende deel moet buiten Nederland of zelfs de EU worden afgezet."

Produceren tegen een concurrerende kostprijs met oog voor maatschappelijke acceptatie, dierenwelzijn en milieu blijft volgens Rabobank voor alle varkenshouders belangrijk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer