Hoezo voerwinst?

Een varkenshouder beschikt over veel inzicht in de realisatie van de voerwinst. De gedachte leeft dat de beste helft hiervan het wel zal redden in de sector. Dat dit een verkeerde gedachte is wordt momenteel pijnlijk duidelijk bij veel bedrijven. Het is tijd om de aandacht te verleggen naar de kritieke voerwinst, een benaming die ook de huidige situatie in de varkenshouderij weergeeft.

In onderstaande tabel wordt in cijfers weergegeven wat er nu feitelijk speelt in de varkenshouderij:

De afgelopen 10 jaar is de kritieke voerwinst bij het gemiddelde bedrijf in Nederland met € 150 per zeug gestegen naar € 700 in 2014. De voortschrijdende jaarlijkse voerwinst is in die 10 jaar gestegen met € 105 per zeug naar € 568 in 2014. Bij de vleesvarkens een stijging van de voortschrijdende voerwinst van € 3 per jaarvarken en de kritieke voerwinst die steeg met € 15.

De conclusie aan de hand van deze cijfers is dat de gestegen kosten na de voerwinst niet gevolgd zijn door een voerwinststijging. Bedrijven moeten dus een hoger percentage halen dan voorheen. Wanneer dit niet lukt zullen zij geleidelijk steeds meer verlies draaien. In de afgelopen 10 jaar is het jaarlijkse tekort voor het gemiddelde bedrijf met € 45 toegenomen per zeug en met € 8 per vleesvarken. Dit zorgt bij de meerderheid van de bedrijven voor een toename van het verlies.

De voerwinst fluctueert enorm. De kosten na voerwinst variëren echter maar heel geleidelijk.
Er is teveel focus geweest op de voerwinst en te weinig op de kosten na de voerwinst. Hierdoor komen momenteel bedrijven met goede technische resultaten of een redelijke voerwinst toch in de problemen. Voor de lange termijn gaat de KWIN uit van een voerwinst van € 519 per zeug. Als de kritieke voerwinst € 700 blijft vraagt dit ruim 130% ten opzichte van de rest van Nederland. Een lager percentage is ook voldoende als de landelijke voerwinst zal stijgen boven die € 519.

Gezien de gemiddelde voerwinst van de laatste 6 jaar ligt een stijging van de gemiddelde voerwinst in de lijn der verwachting. Toch is het belangrijk om als varkenshouder na te denken over de verwachte kosten na de voerwinst en de verwachte kritieke voerwinst voor de komende jaren. In uw fiscaal rapport staan de cijfers op rij. Wanneer u de kosten in beeld heeft, heeft u op ieder moment paraat of u kunt voldoen aan uw verplichtingen. Een betere en goedkopere liquiditeitsbegroting is niet te maken. Daarbij draagt deze bewustwording bij aan de te maken keuzes op uw bedrijf. Dit hoort dus ingegeven te zijn vanuit de totale kosten onder aan de streep. Helaas wordt er nog te veel waarde toegekend aan de cijfers van de voerwinst, wat niks meer zegt over uw overlevingskans als varkenshouder.

Paul Bens
Directeur DLV Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer