Platform in hok stimuleert goed gedrag

Het aanpassen van het management bij vleesvarkens leidt tot minder problemen met staartbijten en kannibalisme. Een platform met trap heeft een positieve invloed op het gedrag. De varkens manipuleren hun hokgenoten aanzienlijk minder, dan dieren in een standaard hok of in een verblijf met een schuilpaneel. Ook delen platformvarkens minder kopstoten naar elkaar uit.

Een ander voordeel van een platform is dat er meer vloeroppervlak beschikbaar is en er dus meer varkens per hok gehuisvest kunnen worden. Aandachtpunten zijn het wat minder makkelijk controleren en minder goed zicht op alle dieren en het lastiger kunnen behandelen van individuele dieren.

Dit concluderen onderzoekers van de KU Leuven uit onderzoek naar het effect van afleidingsmateriaal en aanpassing van het management op het gedrag. Dit meldt de projectgroep in de vierde nieuwsbrief.

Wageningen UR concludeerde dat in 2012 al bij de plateaustal

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer