Eerlijke en kritische zomerweek

Deze keer neem ik u mee op reis. Maandagmorgen om 4.30 uur start ik mijn auto en vertrek naar Schiphol. Bestemming is het Topigs Norsvin nucleus bedrijf in de omgeving van Angoulême in Frankrijk. De opdracht is “kijk met eigen ogen en de Hollandse nuchterheid naar dit bedrijf en geef uw eerlijke en ongezouten mening over het geheel”, aldus monsieur Fortain, de eigenaar. Met deze bril op loop ik dus over het bedrijf. De volgende dag na nog wat vergaderingen in Frankrijk reis ik weer terug naar Amsterdam.

Woensdag staat een bezoek aan een fokbedrijf in Duitsland op het programma. Dit bedrijf heeft onze nieuwe TN70-zeug in de opfok liggen. Na een zeer beleefd welkom werd mij gevraagd om kritisch op zijn Hollands het bedrijf door te gaan en mijn oordeel te geven. Na het stalbezoek zijn de zaken doorgesproken die verbetering behoefden, maar ook dingen aangehaald die juist heel goed gingen.

De dag erop ben ik weer in Vught en overleg met mijn teamgenoot van de Voergroep Topigs Norsvin International. We bespreken de lopende zaken en wisselen kennis uit, zoals de zaken ik die de afgelopen dagen heb ervaren. Al deze ervaringen nemen we mee in het ontwikkelen en schrijven van onze manuals en tools, zodat deze ook praktisch blijven voor u als ondernemer.

Op vrijdag ga ik in Nederland op pad met collega adviseur reproductie Arno Joosten. Na Arno zijn analyse vanuit het zeugenmanagementsysteem was het gewenst om een zeugenbedrijf te gaan adviseren. We bespraken zaken als juiste opfok van gelten, juiste invoer van gelten in het zeugenbedrijf, juiste voeding tijdens de dracht en de lactatie om zo een goed mogelijk resultaat te verkrijgen. De klant vroeg ons om kritisch te kijken naar de gang van zaken in zijn bedrijf en deze ook te melden.

Vrijdagmiddag legde ik nog een bezoek af bij een grote vleesvarkenshouder. Hij vroeg mij om eerlijk en kritisch te kijken in de stal omdat de resultaten beter moesten.

Wat mij deze week is opgevallen, is het volgende. Ondernemers zitten te wachten op een “eerlijk en kritische” adviseur die zonder de Franse slag of Duitse Sicherheit zijn werk komt doen! Eerlijk gezegd: zoiets past ook wel bij mij.

Au revoir und mit freundlichen Grüssen en oet morn!

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer