CJIB krijgt rol bij innen welzijnsboetes

Het innen van boetes bij overtredingen op gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn verloopt sinds 19 augustus via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB is hiervoor beter toegerust. Voordat de varkenshouder een acceptgiro krijgt, heeft hij hierover dan al bericht gehad vanuit RVO.nl. En in de meeste gevallen krijgen de ondernemers nog de tijd om zelf orde op zaken te stellen.

Voordien inde RVO.nl zelf de bestuurlijke boetes (last onder dwangsom en last onder bestuursdwang). Bij overtredingen op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn, ZvA of veetransport kan een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang worden opgelegd.
Een last onder dwangsom kan een varkenshouder krijgen bijvoorbeeld bij overbezetting, niet goed bijhouden van herkomstgegevens, schoonhouden van hokken en dergelijke. Stopt de varkenshouder niet met de overtreding of valt hij in herhaling, dan moet hij een boete betalen. Dat bedrag en de termijn waarbinnen hij moet zorgen voor een oplossing staat vermeld in een brief van RVO.nl.

Bij een last onder bestuursdwang is er bijvoorbeeld geconstateerd dat er te weinig vreet- of drinkplaatsen zijn, of een kraambox niet aan de afmetingen voldoet en dergelijke. De varkenshouder krijgt via een brief van RVO.nl te horen binnen welke termijn hij de geconstateerde overtreding moet herstellen. Doet hij dat niet dan zal het herstel worden uitgevoerd op kosten van de ondernemer.

Bij echt ernstige overtredingen op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn, kan ook een bestuurlijke boete worden opgelegd. Dat gebeurt volgens een woordvoerder van RVO.nl overigens zelden. Een bestuurlijke boete moet direct worden betaald. Ook in deze situatie krijgt de ondernemer eerst een brief vanuit RVO.nl en daarna de acceptgiro vanuit het CJIB.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer