VS in een jaar tijd van piek naar dip

Een jaar geleden beurden varkenshouders in de VS nog piekprijzen voor hun varkensvlees. Dit kwam door een dip in de productie door de uitbraken van het besmettelijke PED-virus.

Op dit moment is de situatie compleet anders, meldt de site AHDB Pork. De vleesprijzen zitten op een dieptepunt, een prijsniveau vergelijkbaar met 5,5 jaar geleden. Het aantal geslachte varkens is weer flink gestegen en ook het gemiddeld slachtgewicht is toegenomen. Zoveel zelfs dat voor het eerst in de geschiedenis van de VS de productie van rundvlees voorbij wordt gestreefd door die van varkens.

De marges in de VS zijn echter nog redelijk omdat het voerprijzen laag blijven. Wel hebben varkenshouders de intentie om minder zeugen te insemineren. Dit heeft pas in 2016 effect op het aanbod van slachtvarkens. Daarentegen blijft de productiviteit van zeugen ook in de VS toenemen waardoor het productieniveau gelijk of zelfs iets hoger kan zijn dan in 2015.

Daarom verwacht USDA voor het grootste deel van 2016 lage varkensprijzen. Zeker ook door de stijgende varkensproducties in de EU en Canada. Dit alles leidt onvermijdelijk tot meer concurrentie op de wereldwijde afzetmarkt van varkensvlees. Door de fors gedaalde varkensvleesprijs is de VS concurrerender geworden ondanks de sterke Amerikaanse dollar. Ook in de VS kijken exporteurs reikhalzend uit naar afzetmogelijkheden op de Chinese markt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer