Varkenspest bedreigt ontwikkeling Rusland

Een megagroot varkensproject in de Russische regio Kursk Oblast staat op losse schroeven, dankzij de voortdurende dreiging van Afrikaanse varkenspest.

In het najaar van 2014 presenteerde het Russische bedrijf Miratorg plannen voor de realisatie van 60 varkensbedrijven met op iedere locatie plek voor 2.700 zeugen. Ook werd voorzien in de eigen voedselproductie en eigen slachterijen met een slachtcapaciteit voor ongeveer 4 miljoen vleesvarkens per jaar. Het gaat om het grootste project in de Russische vleesindustrie sinds de zelfstandigheid van het land.

Miratorg zet het project nu op hold omdat de Afrikaanse varkenspest is opgedoken in vier regio’s in het gebied. De initiatiefnemers verwijten de regionale autoriteiten dat ze te weinig onderneemt om de zaak onder controle te brengen. Zij vragen om een serie maatregelen waaronder het indammen van de populatie wilde zwijnen en het invoeren van strenge bio-security maatregelen op varkensbedrijven en in slachterijen. De toekomst van het project is afhankelijk van de ontwikkelingen met de varkenspest.

Veterinaire deskundigen wijzen ook op het uitblijven van samenwerking tussen de grote producenten en de veterinaire autoriteiten of de Afrikaanse varkenspest onder controle te krijgen. Het heeft volgens Sergei Yushin geleid tot de slechtste diergezondheidssituatie in veertig jaar.

Bron: www.globalmeatnews.com

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer