Lager slachtgewicht fout instrument

Het verlagen van het slachtgewicht is geen goed instrument om het inkomen van varkenshouders te verbeteren. Ingrijpen in de biggenproductie, zoals het slachten van speenbiggen, zou een betere maatregel zijn, maar is politiek net zo onhaalbaar, stelt Robert Hoste van het LEI.

Het verlagen van het slachtgewicht van de varkens van 90 naar 81 kilo klinkt als een goed voorstel van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Door die tien procent minder daalt de productie in de EU-28 realtief snel van 22 naar 20 miljoen ton varkensvlees per jaar. Hiermee komt de productie op gelijke hoogte met de hoeveelheid die de ruim 500 miljoen Europese burgers samen jaarlijks oppeuzelen.

Het zal volgens LEI-econoom Robert Hoste een heel geregel worden omdat de slachtgewichten binnen Europa sterk variëren. In Engeland en Denemarken slachten ze op een gewicht van zo’n 82 tot 84 kilo. In de meeste andere landen liggen de slachtgewichten veel hoger: in Nederland 94 kilo, in Oostenrijk op 96 kilo tot wel 130 kilo in Italië.

Maar nog belangrijker is dat het volgens Hoste niet gaat helpen. Ten eerste maakt Schreijer-Pierik de fout met haar stelling dat de kostprijs zal dalen. Die stijgt juist doordat er meer biggen nodig zijn per kilo slachtgewicht en dat drukt zwaar op de kostprijs van vlees. Ook bij de slachterijen stijgen de kosten per kilo en is er omzetverlies. Maar het grootste nadeel is dat slachterijen niet meer kunnen voldoen aan de gevraagde specificaties: zoals hammen met een bepaald gewicht en vetbedekking. De slachtgewichten in de verschillende landen zijn immers afgestemd op de vraag, lichte varkens voor bacon in Engeland en Denemarken tot hele zware varkens voor de hammen in Italië.

Bovendien blijft Europa altijd poten, staarten, snuitjes en bijvoorbeeld vette buiken exporteren omdat we die niet zelf opeten. Bij een marktevenwicht zullen we volgens Hoste dus ook varkensvlees gaan importeren. “De huidige overproductie van 10 procent in de EU is dus niet verkeerd. Het zou wel mooi zijn als dat niet verder toeneemt, anders wordt Europa te afhankelijk van de wereldmarkt. Maar binnen de EU is er absoluut geen meerderheid te vinden voor een dergelijke marktregulatie.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer