Varkens bepalen zelf hun voermomenten

Het voeren van verse brij aan "varkens van morgen" in grote groepen is dagelijkse kost bij Wim van Rooij in Venhorst. Dat verzorgt de Spotmix-voerinstallatie van Schauer sinds april voor hem.

Deze installatie blaast porties voer van maximaal 15 kilo naar een afdeling als de twee sensoren per trog aangeven dat deze leeg is. Vlak voordat de kruimel bij het eindpunt is, wordt er water in de leiding bijgevoegd. Door de luchtwerveling mixt het droge voer en het vocht prima en belandt het als brij in de lange trog. Wim: “Varkens kunnen dus zelf bepalen wanneer zij een nieuw portie krijgen. Met deze voerwijze wordt het natuurlijke eetpatroon van groepen varkens nagebootst.”

Van Rooij bouwde een nieuwe vleesvarkensstal met in totaal zes groepsruimtes, elk geschikt voor het houden van 360 dieren. Een groepsruimte is opgedeeld in een grote afdeling (300 varkens met een Optisort en twee lange troggen) met deuren naar een kleine afdeling. Deze afdeling biedt extra leefruimte en heeft een hok voor de 60 lichtste varkens (uitgeselecteerd op 4 weken na opleg) en een lange trog.

Na enkele maanden ervaring heeft Van Rooij al een bepaald eetpatroon bij zijn Topigs 20 *Piétrain-varkens ontdekt. Middernacht start een nieuwe voercyclus. Vóór 12.00 uur heeft een groep met varkens van gemiddeld 75 kilo ongeveer 40 procent van hun dagportie opgenomen. Rond 20.00 uur hebben ze 100 procent van hun dagtotaal opgevreten. “Dieren tot 70 kilo die hun voer voor dat tijdstip opgenomen hebben, plus ik op de voercurve. Zo kan ik de jeugdgroei maximaal benutten.”

Kijk voor meer beelden bij bedrijf in beeld.
Bekijk ook de beelden van de open dag bij Van Rooij

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer