Gesteggel over geur en gezondheid

In de loop van 2016 wordt het RIVM-onderzoek ‘Veehouderij en gezondheid omwonenden’ opgelepeld. Dit onderzoek is in volle gang.

Nu geven leden van de Tweede Kamer al aan het onderzoek niet volledig te vinden. De gevolgen van stankoverlast worden niet meegenomen, terwijl onderzoekers van het NIVEL en IRAS van Universiteit Utrecht daar wel een verband in hebben gevonden. Mensen die in de buurt van een stal met kippen of varkens, of een boerderij met veel kippen, varkens en koeien wonen, hebben meer stankoverlast. Ook zouden zij meer gezondheidsklachten hebben.

Het onderzoek van het NIVEL en IRAS is onlangs gepubliceerd en was voor de start van het kwantitatieve gezondheidsonderzoek nog niet beschikbaar voor de Gezondheidsraad. De tot dan toe beschikbare wetenschappelijke informatie was schaars en heterogeen en had dus een beperkte zeggingskracht.

Dat schrijft EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma in een reactie op Kamervragen over het RIVM-onderzoek. Alle verworven kennis rondom gezondheid en veehouderij komt volgens haar beschikbaar op het Kennisplatform Veehouderij en Humane Gezondheid. De site van dit op 1 maart 2015 opgerichte platform, wordt in september gelanceerd.

Lees de hele inhoud van de Kamerbrief.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer