Stug doorgaan met minderen inzet antibiotica

Het antibioticagebruik in de varkenshouderij is in 2014 opnieuw gedaald. Vorig jaar werd 4,4 procent minder antibiotica gebruikt door varkenshouders ten opzichte van 2013. Ook worden in de varkenshouderij nagenoeg geen ‘voor de humane sector kritische middelen’ meer gebruikt. Dat meldt het rapport van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa): ‘Het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren in 2014: Trends, benchmarken bedrijven en dierenartsen’.

Voor de zeugen/biggen en vleesvarkens is volgens de SDa-cijfers sprake van een daling tussen 2009 en 2014 van respectievelijk 56,2 en 49,9 procent in de gemiddelde dierdagdosering (DDDANAT).

De varkenssector heeft het antibioticagebruik dus weer iets verder terug kunnen dringen. “De afname is beperkter dan voorgaande jaren, maar dat was ook te verwachten”, zegt POV-voorzitter en voorzitter van de Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie Ingrid Jansen. “Afgelopen jaren zijn grote stappen vooruit gezet. Bovendien worden onze sector in het buitenland zelfs als voorbeeld gesteld. Goed nieuws is ook dat het gebruik van, voor de humane sector ‘kritische middelen’ in de varkenshouderij gedaald is naar vrijwel nul.”

Jansen vindt het belangrijk om niet alleen te focussen op de daling van het antibioticagebruik, maar ook op het verantwoorder inzetten van middelen en het verder verhogen van de varkensgezondheid. “Ook in de toekomst moeten zieke dieren behandeld mogen worden. Stilzitten is er dus niet bij.”

Lees het SDA-rapport.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer