Biggenpap is beste

Biggen groeien beter als ze pap bijgevoerd krijgen dan melk. Met pap krijgen ze immers ook meer voederwaarde binnen. Pap bevat 25 procent droge stof, melk ongeveer 10 procent. Pap bijvoeren levert volgens Nuscience dan ook betere resultaten op dan melk.

In recente proeven heeft de leverancier van biggenvoeders laten zien dat pap bijvoeren beter werkt dan melk. Ze gebruikten Babimel Cream. Hierbij wordt een kilo poeder met 2,5 liter water gemengd waardoor een pap met 25 procent droge stof ontstaat. Biggen kregen dit papje in het kraamhok bijgevoerd. De voeropname was hiermee 16 procent hoger en bij spenen waren de biggen 12 procent zwaarder. Babimel Cream wordt tot een week voor spenen gevoerd, daarna gaan de biggen over op speenkorrel.

Door de stijgende worpgroottes is de noodzaak van bijvoeren in het kraamhok steeds groter. De gemiddelde geboortegewichten dalen en de uniformiteit kan slechter zijn. De kans dat alle biggen voldoende melk drinken neemt af. Daarom neemt het belang van bijvoeren van biggen toe. Bij vloeibaar bijvoeren is de opname doorgaans hoger dan bij droog bijvoeren. Met pap is de hoogste opname haalbaar.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer