Convenant diergezondheidsfonds gunstiger

De POV heeft op 30 april een akkoord bereikt met het Ministerie EZ over het Diergezondheidsfonds (DGF). Het scheelt 19 miljoen euro die de varkenshouderij zelf moet betalen bij een eventuele uitbraak van dierziekten zoals Klassieke en Afrikaanse varkenspest (KVP en AVP), blaasjesziekte en mond- en klauwzeer (MKZ). Het DGF-akkoord geldt tot eind 2019 geldt, . 

Het plafondbedrag voor AVP en blaasjesziekte wordt met 12 miljoen euro verlaagd (van 42 naar 30 miljoen). Dit bedrag daalt tot 22 miljoen euro als de Europese Commissie besluit de verplichte bestrijding van blaasjesziekte te laten vervallen. Het plafond voor MKZ en KVP daalt met 7 miljoen euro (van 26 naar 19 miljoen). Is een eventuele schade door de genoemde ziekten groter, dan komt de overheid in beeld.

De POV is blij met het akkoord. “Wij hebben intensief en constructief onderhandeld met het ministerie en hebben het maximale eruit kunnen halen. Er ligt een werkbaar convenant waarmee de sector de komende vijf jaar vooruit kan”, benadrukt Ingrid Jansen die het akkoord namens de POV tekende.

Naast de plafondbedragen is een aantal vervolgafspraken vastgelegd. Drie plannen van aanpak worden opgesteld: 1) Handhaving van de nulstand voor wilde zwijnen. De POV zal via een nieuw te bouwen kwaliteitssysteem de gezondheidsstatus op varkensbedrijven verder verhogen; 2) Het voorkomen van dierenwelzijnsproblemen na het uitbreken van een dierziekte. De wens is dat er maatregelen beschikbaar komen vanaf dag twee na een uitbraak en 3) De afzet van gevaccineerd vlees na de uitbraak van een dierziekte.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer