Toekomst sector geen vanzelfsprekendheid

De afgelopen maand ben ik door het hele land met boerenorganisaties in gesprek gegaan. Zo stonden onder meer een bezoek aan onder anderen LTO Vrouw & Bedrijf en AgruniekRijnvallei op het programma. Waar ik de afgelopen tijd ook kwam, overal stapten boeren op me af om hun zorgen te uiten: het gebrek aan geld aan de keukentafel. Banken verstrekken minder gemakkelijk of geen leningen waardoor steeds meer boeren en tuinders in de problemen komen.

Op sommige plaatsen gaat het goed met de land,- en tuinbouwsector, maar er zijn ook een heleboel boeren die financieel het hoofd maar moeilijk boven water houden. De Russische boycot en de vogelgriep hebben grote gevolgen gehad voor de marktprijzen van agrarische producten. Niet alleen voor de melkveesector en de pluimveehouderij, maar ook zeker voor de varkenshouders. Het zijn gebeurtenissen die een boer zelf niet in de hand heeft, maar er wel door wordt getroffen.

De helpende hand vanuit de bankensector in de vorm van leningen is, mede als gevolg van de kredietcrisis, geen vanzelfsprekendheid meer. Noodzakelijke financiering voor mestafzet en de aankoop van veevoer voor biggen komen daarmee in gevaar. Er zijn nu al boeren die leningen afsluiten bij veevoerproducenten omdat ze van hun bank geen lening meer krijgen.

Tijdens de jaarvergadering van AgruniekRijnvallei heb ik met Ruud Huirne, directeur Food & Agri Rabobank Nederland, gesproken over de financieringsproblemen. Hopelijk gaan de banken, de veevoerproducenten, de boerenorganisaties, de politiek snel met elkaar in gesprek om een oplossing te vinden voor de problemen. Als er op korte termijn geen extra geld op de keukentafel komt, dan dreigt er een moeilijke situatie te ontstaan voor veel familie- en gezinsbedrijven.

Ook zouden producentenorganisaties zoals de POV samen met het ministerie van Economische Zaken na moeten denken over een mogelijke oplossing. De instelling van een nieuwe opkoopregeling zou daarbij tot de mogelijkheden kunnen behoren. Hoewel er in het verleden veel kritiek is geweest op oud-minister van Landbouw Laurens Jan Brinkhorst (D66), was zijn besluit in 2001 om een opkoopregeling in te stellen een verstandig besluit. Altijd bezig met de toekomst, maar daarbij het verleden niet vergeten.

Annie Schreijer-Pierik,
Europarlementariër
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer