Mestverwerker heeft groen licht

Bij loonbedrijf Peters in Odiliapeel is de start van de bouw van mestverwerkingsinstallatie TerraMass nabij. Alle vergunningen zijn rond om 200.000 ton varkensdrijfmest om te zetten in mestkorrels. Na het scheiden wordt de dunne fractie ingedampt. Het zeer geconcentreerde mineralenconcentraat wordt bij de dikke fractie gevoegd. Dit mengsel wordt gedroogd en daarna gekorreld.

TerraMass moet vanaf 1 januari 2016 in gebruik zijn.

De mestverwerkingsinstallatie is een samenwerkingsverband van loonbedrijven Peters Odiliapeel en Van Kuijk Groep (Helvoirt) en het regionale boereninitiatief Mest Initiatief Coöperatie (MIC). De drijfmest komt zoveel mogelijk van varkenshouders uit de regio Noordoost-Brabant.

“Inmiddels is twee derde deel van de benodigde hoeveelheid drijfmest al ingetekend”, zegt Gerwin Peters. Bij hem staat de telefoon roodgloeiend. “Veel veehouders willen nu de plannen concreet zijn intekenen om te kunnen voldoen aan hun verwerkingsplicht. Het loopt storm en ik verwacht voor medio april de 200.000 ton bij elkaar te hebben.”

De prijs per ton te verwerken drijfmest is intussen ook vastgesteld. Veehouders binnen 10 kilometer van de verwerkingslocatie betalen 18 euro per ton mest met minimaal 3 kilo fosfaat. Buiten die straal rond de Nieuwedijk betalen veehouders 0,25 euro per ton meer voor elke extra kilometer. Voor fosfaatgehaltes boven de 3 kilo per ton betaalt  een veehouder niets extra's. De prijzen zijn af boerderij.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer