Antibioticaresistentie tikkende tijdbom

De aanwezigheid van resistente bacteriën is misschien wel de grootste bedreiging voor de varkenssector op het moment. Maar weinig mensen lijken te beseffen dat we hier te maken hebben met een tikkende tijdbom. In het Europees Parlement begint men gelukkig wakker te worden en samen met mijn EVP collega's proberen wij dit onderwerp hoog op de agenda te krijgen.

Antibioticaresistentie is niet alleen een gezondheidsgevaar voor de mens, maar ook voor dieren en daarmee voor de toekomst van de varkenshouderij. Zieke varkens moeten behandeld kunnen worden, en daarvoor zijn antibiotica nodig. Dit wordt echter lastig als er een totaal verbod komt op het gebruik van antibiotica in de varkenshouderij. Oók boeren voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van hun dieren. Door het gebruik van antibiotica helemaal te verbieden wordt het voor hen moeilijk goed voor hun dieren te zorgen.

Daar komt nog bij dat buiten Europa antibiotica in grote getalen wordt toegediend zonder dat daar goed beleid op is. Alleen kunnen wij dus als Europa het probleem niet oplossen. Maar het is wel belangrijk dat we ermee beginnen. Nederland en Denemarken hebben al jaren geleden de keuze gemaakt om het toedienen van antibiotica drastisch te verminderen. Met het nieuwe UDD beleid wordt bijvoorbeeld alleen antibiotica toegediend na diagnose.

We kunnen daarom niet de beschuldigende vinger naar de boeren alleen wijzen. Als het toedienen van vaccins en antibiotica verboden wordt, wat voor alternatief heeft de boer dan wanneer hij zijn beren niet mag castreren? Als we echt wat willen doen aan dierenwelzijn en tegelijkertijd boeren de kans willen geven op een fatsoenlijke manier hun brood te verdienen, moeten we ook de voedselproducenten, de supermarkten en de consument aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Ook zij lopen namelijk direct gevaar als het gaat om resistente bacteriën. Laten we daarom meteen beginnen met voorlichtingscampagnes die zowel boeren als burgers vertellen hoe ze verstandig om moeten gaan met antibiotica.

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementariër
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer