Varkensbedrijven móéten groeien

Een gemiddeld bedrijf heeft steeds meer zeugen en vleesvarkens. Recente cijfers bevestigen dat weer. Is de formule naar succes dan groei in dieraantallen en/of locaties? Of is de groei van varkensbedrijven naar meer varkens en/of locaties de oorzaak of het gevolg van het succes? Moet het succes van rendement wel leiden tot toename in dieraantallen en/of locaties?

Uiteindelijk is deze groei niet de kern van mijn blog, maar een andere soort groei: INTERNE GROEI. Een klant van mij maakte een duidelijk statement. Ik wil groeien en dit is mijn doelstelling voor de komende jaren. Dit moet en zal gebeuren. Tevens motiveert het mij als ik meer ga verdienen. Hier ga ik helemaal voor.

Wat de ondernemer beschreef was een heel andere groei, dan ik in eerste instantie dacht. Hij geeft aan dat hij zichzelf en zijn bedrijf intern wil laten groeien. Dus groeien als ondernemer, groeien qua aansturing van het bedrijf en groeien in rendement. Dus niet meer varkens houden, maar met het zelfde aantal meer gaan verdienen. Wat zijn de mogelijkheden hiervoor?

Na dit bedrijfsbezoek denk ik gedurende mijn terugreis er nog een eens goed over na. Met name over de uitspraak: ‘interne groei’. Het klinkt in mijn oren erg positief en enthousiasmeert mij om samen met deze ondernemer te kijken naar zijn mogelijkheden om meer geld te kunnen verdienen. Het zet aan tot gerichte actie en het bepalen van concrete afspraken. Enorm leuk om te doen. Eigenlijk heeft elk varkensbedrijf kansen en mogelijkheden voor interne groei.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer