Mestac-voorzitter John van Paassen gestopt

John van Paassen heeft besloten om zijn voorzittersrol en bestuursfunctie bij coöperatie Mestac per direct te beëindigen. Van Paassen maakt sinds 2003 deel uit van het bestuur. Belangrijkste redenen voor zijn vertrek zijn de enorme teleurstelling in een groot aantal collega veehouders en het falende overheidsbeleid. Veel veehouders kiezen niet voor een collectieve, coöperatieve aanpak van mestafzet en mestverwerking waar de Nederlandse veehouderij juist zo veel baat bij heeft. Daarnaast faalt het overheidsbeleid volgens Van Paassen op diverse punten waardoor een structurele mestafzet niet van de grond komt. Voor het bestuur van Mestac komt deze beslissing totaal onverwacht. Zij betreuren het vertrek van hun voorzitter, maar respecteren zijn keuze. Zij gaan op zoek naar een geschikte opvolger.

Volgens Van Paassen is het na twaalf jaar voorzitterschap bij Mestac tijd voor een andere voorzitter. Hij kan er als voorzitter zelf niet langer voldoende energie meer voor opbrengen. Vanuit Mestac heeft Van Paassen zich altijd hard gemaakt voor een gezamenlijke aanpak van het mestoverschot. “Door collectief en jaarrond mest af te zetten creëren we rust in de markt. Hierdoor zijn veehouders veel minder speelbal van de mesthandel”, legt hij uit. “Helaas zie ik keer op keer grote groepen veehouders afhaken als het ergens anders een kwartje per kuub goedkoper is, vaak door een ‘andere’ interpretatie van de regels. Daarmee kunnen wij als coöperatie niet verder bouwen aan de gedegen en gestructureerde mestafzet en mestverwerking die de sector zo hard nodig heeft. Het stelt mij enorm teleur dat veel veehouders hun individuele, korte termijn belang steeds voorop zetten, maar tegelijkertijd wel zeggen dat Mestac belangrijk is voor de toekomst van de veehouderij. Een dergelijk gedrag staat de noodzakelijke veranderingen in de weg.

Van Paassen kijkt met trots terug op de dingen die hij samen met het bestuur en medewerkers van Mestac in de afgelopen jaren heeft gerealiseerd. “Zaken als De Mestpool, Mestverwerking Ecoson, Semac en het verkrijgen van alle vergunningen voor het verwerken van 200.000 ton mest op locatie Merensteijn zijn een succes te noemen. Helaas wordt ook het opstarten van mestverwerking Merensteijn nog steeds niet door de sector omarmd. Hiervoor hebben we c.a. € 3.500,- per lid nodig en dat lukt ons niet.” Volgens Van Paassen rennen veel veehouders al meer dan 10 jaar achter allerlei onzekere initiatieven aan die beweren voor € 10,- per kuub het mestprobleem op te lossen. Waar dat toe leidt hebben we recentelijk weer in de media kunnen lezen. We zullen nu opnieuw de handen in elkaar moeten slaan op die plaatsen waar de vergunningen voor handen zijn en men kiest voor bewezen verwerkingstechnieken.” Van Paassen vraagt zich echter sterk af of de sector zich realiseert wat hen te wachten staat wanneer wij komend jaar 60 tot 70% van het mestoverschot moeten verwerken. Terwijl tegelijkertijd de veestapel groeit en de mest aanwendingsnormen opnieuw lager worden.

Door een falend overheidsbeleid is het draagvlak voor het mestbeleid volgens van Paassen tot ver onder nul gedaald. Bemestingsnormen dreigen zo laag te worden dat normale bedrijfsvoering niet meer mogelijk is. Verder worden op dit moment veehouders en akkerbouwers vervolgd omdat ze soms 100 kg stikstof niet kunnen verantwoorden. Dit terwijl intermediairs een speciale ontheffing hebben waardoor ze geen stikstof hoeven te verantwoorden. Dit leidt er toe dat bij mesthandelaren miljoenen kilo’s stikstof verdwijnen zonder dat het voor hen gevolgen heeft. Ondanks dat deze verdwijningen staan geregistreerd bij het RVO doen de Tweede Kamer en het Ministerie hier niets mee. Men probeert aan alle kanten fraude met fosfaten tegen te gaan en laat tegelijkertijd het nitraatprobleem fors groeien. Gevolg is dat veehouders en akkerbouwers opnieuw geconfronteerd worden met nog scherpere normen.
Van Paassen heeft zich twaalf jaar lang met ziel en zaligheid ingezet voor de ontwikkeling van coöperatie Mestac. Daarmee staat er nu een krachtig bedrijf dat een heel waardevolle bijdrage kan vervullen in het stroomlijnen van mestafzet en mestverwerking. Dit bedrijf heeft echter alleen maar kans om echt iets te betekenen voor de Nederlandse veehouderij wanneer veehouders zich hier echt aan committeren. Van Paassen: “Mestac heeft de kennis en de juiste mensen aan boord om het verschil te maken. Het is mij niet gelukt deze boodschap over te brengen. Daarmee rest mij niets anders dan mijn functie neer te leggen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer