Meer alert zijn op diarree

De teller van het aantal varkensbedrijven dat kampt met de mildere variant van PED loopt op. Inmiddels is het PED-virus op 19 bedrijven vastgesteld, meldt GD. Het betreffen zowel vleesvarkens- als vermeerderingsbedrijven. In Nederland manifesteert het darmvirus zich steeds nadrukkelijker met name boven de grote rivieren.

Varkenshouders die op hun bedrijf kampen met diarree bij hun varkens nemen het zekere voor het onzekere. Ze sturen steeds meer mestmonsters in. Uit analyses blijkt dat het PED-virus vaak niet de oorzaak is van het ontstaan van dunne mest, stelt GD.

PED is een bedrijfsgebonden aandoening en er bestaat geen meldingsplicht. Het PED-virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.

Lees ook Lucht kan PED virus ver meevoeren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer