PED-virus kent geen grenzen

De varkenshouderij is een mondiale aangelegenheid. Niet alleen in handel in varkens en vlees, maar ook in het rondgaan van ziektekiemen. Dat wordt ook weer duidelijk bij de verspreiding van de darmziekte PED.

In Azië circuleert PED al sinds 1982. In China werd een agressieve variant van het PED-virus gevonden, met veel utival onder de varkens. Dit virus is overgesprongen naar de VS en Canada. Sinds voorjaar 2013 kampt Noord-Amirika met agressieve PED-varianten. Het zorgde voor grote uitval onder zogende biggen met als oorzaak diarree en uitdroging. Ook de milde PED-variant is er al aangetroffen.

Ruim een jaar na de uitbraken in de VS melden Duitsland en Spanje utibraken van de milde variant van PED. Diarree bij vleesvarkens zonder verhoging van de uitval. Eind 2014 zorgde de agressieve PED-variant in de Oekraïne voor torenhoge sterfte onder zogende biggen. Maar ook daar bleef het niet bij.

In december 2014 werden de eerste PED-gevallen in Nederland gemeld. Intussen staat de teller in ons land op tien uitbraken van milde PED, meldt GD. Het gaat om zowel vleesvarkens- als vermeerderingsbedrijven. Hygiëne, hygiëne en hygiëne is de enige remedie bij het beperken van de virusaandoening.

Ruim een maand na Nederland is de milde PED-variant op een vleesvarkensbedrijf in Wallonië aangetroffen.Dit meldt de het Belgische Landbouwleven.

Lees ook dit 'actuele' artikel uti 2013 op Varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer