Economische kengetallen exclusief btw

Economische kengetallen in varkenshouderij worden per 2015 exclusief btw berekend. Dit gebeurt collectief zoals afgesproken in de onderhoudscommissie Uniformeringsafspraken Varkenshouderij. Reden om alles exclusief btw te gaan berekenen is dat zo’n 90 procent van de varkensbedrijven in de btw-regeling valt. Hierdoor zijn de economische kengetallen van de bedrijven onderling beter te vergelijken. Daarnaast worden de btw-problemen voor bedrijven die in het buitenland in- en verkopen daarmee opgelost.

Varkenshouders moeten met die wijziging rekening houden bij het invoeren van de economische gegevens in hun managementprogramma. Ook zullen de berekende financiële kengetallen iets veranderen. Bedrijven die bijvoorbeeld 6 procent btw berekenden voor de aan- en afvoer van dieren en de aanvoer van voer, zullen een 6 procent lagere voerwinst zien. Dit sluit beter aan bij de werkelijke financiële situatie op het bedrijf omdat btw veelal wordt afgedragen.

AgroVision heeft de nieuwste versies van FARM en Pigmanager hierop aangepast. Wel blijven kengetallen van 2014 en de jaren ervoor wel inclusief btw. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer