Mager in de veehouderij

Mager. Dat kennen we in de varkenshouderij wel. Minder spek op de varkens en magere jaren. Maar als managementvorm levert LEAN, alle termen in deze branche zijn in het Engels, juist geld op. Maar kunnen we hier in de varkenshouderij wat mee? Ik denk uiteraard van wel, als Coach LEAN in de Veehouderij.

Deze managementvorm is gericht op het constant verbeteren van processen. Hoe kan iets sneller, beter en efficiënter. Door hierop de focus te leggen en een juist en behapbaar format aan te bieden, raken medewerkers gemotiveerd om mee te werken aan verbeteringen.
LEAN komt uit Japan en is ontstaan bij autofabrikant Toyota. Die managementvorm heeft eraan bijgedragen dat Toyota is uitgegroeid van een kleine speler tot de grootste automaker in de wereld. Inmiddels is LEAN goed ingevoerd in de industrie.

De stap naar de veehouderij is een logische. De term “met gezond boerenverstand” geeft aan dat varkenshouders er al veel mee bezig zijn. De noodzaak wordt nog versterkt door het feit dat het gemiddelde resultaat niet voldoende is voor de continuïteit van een varkensbedrijf. LEAN geeft u dan houvast om processen op een structurele manier te verbeteren: het is een zichzelf constant verbeterend automatisme.

Een aansprekend voorbeeld vind ik mijn ervaring bij een assemblagefabriek van printers. Elke medewerker kreeg opdracht van een LEAN-manager om jaarlijks een verbeteridee aan te dragen. Want volgend jaar moet het maken van printers weer beter of goedkoper. Bij deze fabriek vroegen nieuwe klanten telkens hoe de verbeterprocessen van het bedrijf eruit zagen.

Kan zoiets in de varkenshouderij ook gebeuren? Stel je eens voor dat de biggen- of varkenshandelaar vraagt hoe jij jouw varkensproductie gaat verbeteren komend jaar. Mening varkenshouder zou hier raar van staan te kijken, maar het houdt je juist alert.

Pieter Swinkels
Coach LEAN in de Veehouderij
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer