PED-virus vertoont zich op meerdere fronten

Tot dusverre is het PED-virus nog coulant voor de EU, maar de dreiging neemt toe. Zo meldde GD Deventer vorige week het tweede milde PED-geval bij een varkensbedrijf in Nederland. In enkele andere EU-landen circuleren eveneens milde varianten. In de Oekraïne is echter een gevaarlijke PED-virusvariant aangetroffen op een varkensbedrijf. Het zorgde voor enorm veel sterfte onder zuigende biggen.

Maar ook wordt de kennis over het PED-virus steeds groter. Zo is in VS is een derde PEDv-stam gevonden. Deze is minstens even virulent als de eerste stam die is aangetroffen bij de eerste uitbraken van PEDv in Amerika (mei 2013). De tweede virusstam, aangetoond in februari 2014, was minder virulent.

Volgens een onderzoeker van de Universiteit van Minnesota is deze derde variant een mutant van de PED-virusstam. Hij concludeert dat het virus zeer makkelijk verandert en dus voor veel dreiging kan blijven zorgen.

Insleep en verspreiding van het PED-virus via transportmiddelen, dieren of personen dient te worden voorkomen. Daarnaast dienen varkensbedrijven hygiënemaatregelen strikt na te leven en kritisch te zijn op het toelaten van bezoekers.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer