Gezondheidsstatus strategisch verhogen

De gezondheidsstatus van een varkensbedrijf verhogen, betekent strategische keuzes maken. Varkenshouder John van Paassen in Deurne besliste in 2012 om het diergezondheidsniveau op zijn bedrijf te gaan verbeteren. Dit staat te lezen in John zijn tweede digitale magazine op pigsinnovationtour.

Zijn eerste wapenfeit was het ontwikkelen van de thuislocatie naar een gesloten varkensbedrijf. Hij had namelijk te veel vleesvarkensplaatsen in verhouding tot het aantal zeugen. Om de stallen gevuld te houden kocht hij biggen van een andere vermeerderaar aan. Hiermee verhoogde hij de infectiedruk op zijn eigen varkensbedrijf, dus bouwde hij een nieuwe zeugenstal bij.

De aanvoer van opfokzeugen veranderde ook bij Van Paassen. Van de aankoop van gelten op dekrijpe leeftijd schakelde hij in eerste instantie over op de aanvoer van opfokzeugjes van 25 kilo.

Maar deze dieren droegen toch nog meer ziektekiemen bij zich, dan hij wenste. Dus schakelde hij over op de aanvoer van gespeende fokbiggen.

Nog een extra gezondheidsslag maakte hij door pasgespeende opfokzeugjes van een SPF-kernfokbedrijf uit een varkensarme polder te gaan betrekken. Eén keer in de zes weken haalt Van Paassen een koppeltje op met zijn eigen SPF-veewagen. Elk risico op insleep van dierziekten probeert hij uit te sluiten, ook bij de introductie van de kiemarme dieren op zijn bedrijf.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer