Berenvaccin krijgt mogelijk impuls

Het Noorse ministerie van landbouw en voeding laat een werkgroep uitzoeken wat de voordelen zijn van het grootschalig vaccineren van beertjes als vervanging van castratie. Jaarlijks worden in Noorwegen nagenoeg alle circa 800.000 beerbiggen gecastreerd. De effecten van het grootschalig gaan toedienen van het vaccin Improvac voor zowel varkenshouders als consumenten zal de werkgroep in kaart gaan brengen.Uiterlijk 1 februari brengt de werkgroep advies uit naar het ministerie.

Volgens het landbouwministerie en de Noorse vleesindustrie (KLF) levert het vaccineren een vergelijkbare oplossing voor de bestrijding van berengeur. Ook draagt het bij aan het kunnen leveren van een hoge kwaliteit varkensvlees.

Daarnaast zal de werkgroep een subsidiesysteem opstellen om varkensbedrijven in staat te stellen om personeel op te leiden om veilig en goed om te gaan met Improvac. Dit vaccin is al toegelaten sinds 2010 maar wordt in Noorwegen slechts mondjesmaat ingezet. 

Noorse dierenwelzijnsorganisaties zijn enthousiast over het initiatief, meldt wereld vleesnieuws.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer